3 Dingen die je niet kunt verwachten van anderen

Hoe kun je jouw innerlijke rust bewaren?

Om je eigen innerlijke rust te bewaren is het beter dat je niet te veel verwachtingen van je omgeving hebt. Wil jij werken aan rust en balans begin dan eens met de volgende dingen niet meer van anderen te verwachten.

 

1. Dat familie en vrienden je liefde en bevestiging moeten geven

Het woordje ‘moeten’ geeft meteen al een beklemmend gevoel. Er zijn veel mensen die, om wat voor reden dan ook, moeilijk liefde kunnen geven. Het is dan ook een overtuiging van jou dat jouw omgeving dit hoort te doen. Als er een groot verwachten is dat niet wordt vervuld dan gaat het vaak over in lijden. Op het moment dat je stopt met verwachten komt er een gevoel van ruimte en vrijheid. Het is belangrijk dat je jezelf de liefde geeft waar je zo naar verlangt. Het hoeft niet persé van anderen af te komen en gebeurt dit wel, zie het dan als een prachtig cadeau.

2. Dat anderen je geen pijn mogen doen

Ten eerste zegt het heel vaak iets over jou wanneer je wordt geraakt door een ander. Stel jezelf dan ook altijd eerst de vraag: 'Heeft de ander mij bewust pijn willen doen?' Je kunt ervan uitgaan dat mensen om jou heen, over het algemeen net als jij, hun best doen in het leven. Vaak als je wordt geraakt door iets, is dat door onwetendheid van een ander. Het belangrijkste voor jouw innerlijke rust is dat je door de ogen van liefde naar een ander blijft kijken. Gedrag dat een ander laat zien, wil nog niet zeggen dat deze persoon in de kern ook zo is. Je hart openhouden voor een ander verzacht heel veel pijn. Dit betekent niet dat jij nooit een grens mag stellen, maar doe dit bij voorkeur zonder verwijten naar een ander te maken.

 

3. Dat anderen je altijd moeten begrijpen

Neem een groepje mensen bij elkaar. Als je al hun gedachten, gevoelens, aannames en overtuigingen bekijkt en je in hun verplaatst, dan zal je de wereld op allerlei verschillende manieren gaan zien. Iedereen kijkt door zijn eigen bril. Er zijn letterlijk werelden van verschil op het gebied van opvoeding, communicatie, geloof, gevoel, verstand, conditionering, oude programmering enz. We hebben vaak oordeel naar onszelf, maar ook naar een ander over wat goed of fout is. De definitie van wat goed of fout is, hangt af van jouw oordeel, geloof, gedachtenpatronen of overtuigingen. Misschien is iets wat voor jou goed is, voor een ander wel kwaad of andersom. Kortom, het is verspilling van tijd en energie om te verwachten dat een ander jou zal begrijpen. Durf je vooral bezig te houden met wat voor jouw hart goed voelt.

Het leven wordt een stuk rustiger als je niet meer zoveel verwacht

Van alles wat er om je heen gebeurt, is het de bedoeling dat je in jezelf voelt wat het met jou doet en daarnaar handelt. Verwacht in elk geval nooit dat een ander zal veranderen of meer gaat worden en denken zoals jij, maar probeer te omarmen wie ze zijn. Op deze manier laat je nooit jouw eigen innerlijke rust verstoren en verspil je geen energie.

Meer lezen over het creëren van innerlijke rust en vrijheid?

Dat kan in onderstaande blog:

3 Dingen om te veranderen voor innerlijke rust en vrijheid