3 Dingen om te veranderen voor innerlijke rust en vrijheid

dingen om te veranderen voor innerlijke rust en vrijheid

Open jouw blik en ontdek welke 3 dingen je zeker meer innerlijke rust en vrijheid zullen opleveren. Laat je inspireren om ze zelf ook toe te passen in jouw leven.

 

Van pleasen en altijd aan staan, naar innerlijke rust en vrijheid

Als (gevoelig) en empathisch mens zijn we vaak geneigd te sjouwen met de rugzak van een ander. Het is natuurlijk onvermijdelijk dat je wordt geraakt als iemand van wie je houdt iets naars meemaakt. En elke ouder zal weleens eens een slapeloze nacht hebben gehad als zijn of haar kind weer eens in zeven sloten tegelijk wilde lopen. Maar wat als een ander er vandoor gaat met jouw gevoel van rust en vrijheid? Of als jij die kampioen bent geworden die altijd de kritiek van een ander weet te omzeilen, omdat je er met jezelf aanpassen wel voor zorgt dat je leuk en aardig gevonden wordt? Dan wordt het hoog tijd om eens een nieuwe strategie te onderzoeken.

In dit artikel krijg je 3 'blikopeners' die de moeite waard zijn om eens in jouw leven toe te gaan passen als je meer innerlijke rust en vrijheid wil ervaren.

1. Stop met mensen willen redden

Het is niet de vraag of, maar wanneer we onze portie narigheid te verwerken krijgen in het leven. Hoe je je leven ook inricht, één ding is zeker, het bestaat niet enkel uit hoogtepunten. We wensen allemaal een zo glad mogelijk leven voor onszelf en de mensen van wie we houden, maar realistisch is dit niet. Vraag jezelf ook maar eens af of een leven zonder tegenslag echt is waar je ‘groot’ van wordt? Als je terugkijkt op jouw leven tot nu toe, bedenk dan eens van welke momenten je het meeste hebt geleerd? Waarschijnlijk kom je in jouw antwoord een aantal flinke dieptepunten tegen.

Toch mobiliseren we massaal de reddingsbrigade als iemand van wie we houden door een moeilijke fase gaat. En gaat het om één van onze kinderen, dan springen we het liefste zelf ook in het water. We voelen ons verantwoordelijk, bedenken allerlei oplossingen, liggen wakker en verliezen vooral veel energie. Eigenlijk zeggen we hiermee tegen de ander: “Jij kan het niet zonder mij”. Maak je jezelf daar niet iets te belangrijk mee? Goed om daar eens over na te denken.

Narigheid heeft een belangrijke functie in mensenlevens, namelijk dat je ervan leert en groeit. Ik zou bijna willen zeggen: "Ontneem je geliefden niet hun kansen en recht op lijden en daarmee op groeien". Bovendien is er nog nooit iemand geholpen doordat jij de hele nacht wakker hebt gelegen. Het enige dat je ermee bereikt is dat je veel energie verliest en jouw innerlijke rust wordt verstoord.

 

2. Kies bewust de bril waar jij door wil kijken

Neem een groepje van 4 mensen. Als je al hun gedachten, gevoelens, aannames en overtuigingen bekijkt dan zal je de wereld op vier verschillende manieren zien. Ieder kijkt door zijn of haar eigen bril. Er bestaan zoveel verschillende werelden in ons dagelijks leven. Werelden van interactie met anderen, jouw gevoel en verstand, de programmering vanuit je jeugd, de mening of het geloof van een ander etc. Onbewust gebeurt er een heleboel in onze eigen binnenwereld. Door hoe we de mening van een ander interpreteren of leidend laten zijn, maar ook door de verwachtingen die we hebben van anderen.

Je kunt heel veel invloed hebben op jouw eigen wereld, gevoel van vrijheid en innerlijke rust door te kiezen hoe en door welke bril jij ernaar kijkt. Door je bewust te focussen en jouw energie te richten op zaken die jou positiviteit geven en versterken, ga je veel rust en vrijheid voor jezelf creëren. Verwacht in elk geval nooit dat anderen door jouw bril gaan kijken. Het zou de wereld enorm saai maken en het is verloren energie. Al kan het soms heel vernieuwend en leerzaam zijn om zelf eens een andere bril op je neus te zetten.

3. Wees altijd met je hoofd waar je voeten zijn

De snelheid van de maatschappij is tegenwoordig die van een Formule 1 auto. We krijgen veel prikkels op een dag te verwerken en we willen zoveel tegelijk. Dit maakt dat we bijna niet meer beleven waar we mee bezig zijn en constant aan staan. Dit is voor onze fysieke en mentale gezondheid niet altijd goed en dat weet inmiddels iedereen wel. Elk hoofd en lichaam heeft momenten van ontspanning nodig om gezond en fit te blijven.

Het zal misschien niet elke dag mogelijk zijn om hier meteen verandering in aan te brengen en toch zijn er altijd dingen wel mogelijk. Kleine aanpassingen waar je jouw gezondheid in elk geval een groot plezier mee doet. Dat begint met jouw focus te houden op dat waar je NU mee bezig bent. Houd je hoofd waar je voeten zijn en niet bij straks, morgen of volgende week. Dit vraagt om geduld en oefening, want in het begin zal je merken dat je gedachten toch nog regelmatig afdwalen naar al die to-do-lijstjes. Vind je het nog lastig? Begin dan met jezelf te trainen in het doen van 1 ding tegelijk. Dus niet tv kijken én op je telefoon zitten, je vriendin bellen én ondertussen de was ophangen en ga zo maar door.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het creëren van innerlijke rust en vrijheid in jouw leven? Neem gerust eens contact op met ons. Wij willen jou zeker niet redden, maar wel graag inspireren!