5 Dingen die je zeker moet doen als je energie wil verliezen

Dingen waar je energie van kan verliezen

Je kent het wel, je bent moe, lusteloos en prikkelbaar. Het liefste plof je op de bank met een zak chips en een serie van Netflix. Voor veel mensen valt dit binnen de categorie 'opladen en ontspannen', maar hoeveel energie krijgen we hier werkelijk van? Ik geef je 5 voorbeelden van dingen die er zeker voor zorgen dat je energie zal verliezen. 

 

Energie verliezen

Ik zeg altijd: “Heb met liefde lak aan een ander.” Voor je het weet ben je niet meer bezig met het uitvoeren van je eigen masterplan, maar word je vooral geleid door dat van een ander. Dit levert je gegarandeerd een energielek op.

1. De mening van een ander leidend laten zijn

Jij bent jij en als enige verantwoordelijk voor jouw leven. Je hoeft niets meer dan jezelf te zijn. Een ander proberen te zijn en jezelf constant aanpassen houd je waarschijnlijk best een tijdje vol en levert je misschien op dat mensen je erg leuk en aardig vinden, maar aan het einde van de rit ben je altijd de verliezer. Vroeg of laat breekt het je op en krijg je te maken met fysieke of mentale klachten. Je wordt een poppetje van klei dat iedereen maar in zijn gewenste vorm kan kneden, maar dat wel zijn glans heeft verloren.

 

2. Jezelf als afvalcontainer gebruiken

Jouw lichaam is het huis waarin je mag wonen. Of zoals ik ook weleens zeg, het voertuig dat jou door jouw leven vervoert. Het verdient onderhoud en de juiste brandstof. Zonder dit voertuig ben je nergens en zonder de juiste brandstof kan het niet vooruit komen. Wat wij echter vaak doen is het gebruiken als afvalcontainer. Zonder na te denken gooien we er maar alles in, zelfs als hij al overvol is. Voeding is er niet om te vullen, maar om ons lichaam te voeden. Het is er ook niet om te troosten of te belonen. Natuurlijk mag je genieten van lekker eten, maar je geniet uiteindelijk het langste als je keuzes maakt die goed zijn voor je lichaam. Dit levert je namelijk energie, weerstand, een helder brein en een fit lichaam op.

3. Veel denken over het leven in plaats van het te leven

Als je jouw lichaam ziet als het huis waarin jij mag wonen, kun je jouw hoofd zien als de zolderverdieping. Ook al hebben we een heel huis om in te wonen, toch kiezen veel mensen ervoor om vooral op zolder te blijven zitten. Een groot deel van het leven van mensen speelt zich af in ons denken. Over wat er allemaal mis zou kunnen gaan, over wat er in het verleden allemaal fout is gegaan, over wat er beter zou kunnen en ga zo maar door. We laten ons leiden door angsten en zorgen en vergeten dat er eigenlijk alleen maar NU bestaat. Daarbij komt kijken dat veel van onze angsten en zorgen niet eens ooit uitkomen. Zonde van alle energie die we eraan hebben verspild!

4. Bang zijn om te falen en te stralen

Wat jammer dat we vaak zo zwart-wit denken. Of je doet het goed of je doet het fout. Maar is fouten maken niet een onmisbaar onderdeel van succesvol worden? En durven we eigenlijk wel succesvol te zijn? Wie bang is om te falen zal in elk geval ook nooit kunnen gaan stralen. Je ontneemt jezelf de kans om te groeien door bovenop jezelf te blijven zitten. Het beste advies dat ik je kan geven is behandel jezelf als je eigen beste vriendin. Dat een ander ‘fouten’ maakt, daar stappen we vaak heel makkelijk overheen en voor hen zijn we over het algemeen erg vergevingsgezind. Waarom dan niet voor onszelf?

5. Aanmodderen en uitstellen

Veel mensen hebben een aangeboren talent voor aanmodderen en uitstellen. Daarbij zijn ze meester in het bedenken van de juiste excuses. Het zal ze ongetwijfeld veel opleveren, maar vrijheid en vreugde zal je er niet tussen vinden. Stel jezelf eens de vraag: “Wat als je het wel doet?” Ondanks geen zin, geen tijd, geen geld etc. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zelfdiscipline is de sleutel tot het ervaren van vrijheid. Je hoeft in elk geval geen energie meer te besteden aan aanmodderen en uitstellen.

Wil jij 5 dingen ontdekken die jou gegarandeerd energie opleveren? Lees dan eens het recept 'Waar een sprankelend leven van wordt gemaakt'.