Gezond leven, hoe doe ik dat eigenlijk?

gezond leven

We weten allemaal dat sporten, gezond eten en de nodige ontspanning heel belangrijk is om je fit te voelen. Je lichaam heeft nou eenmaal een goede basis nodig om te kunnen functioneren en af te rekenen met stress, virussen en ziektes.

Maar wat als je al heel gezond leeft en je stapt ‘s morgens nog steeds je bed uit met een gevoel alsof er een bulldozer over je heen is gereden?

Wat is gezond leven?

Waar de één een koolhydraatarm dieet en elke dag een lunchwandeling als gezond leven beschouwt, houdt de ander zich strikt aan plantaardig eten en is elke dag in de sportschool te vinden. Welke van de twee leefstijlen is beter? Dat is alleen met deze informatie lastig te zeggen. Duidelijk is wel dat ieder mens een basisbehoefte aan bewegen en voeding heeft. Kijk maar eens op de site van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum voor adviezen. Als je dat op orde hebt, kan je naar andere factoren gaan kijken.

 

En daar komt de veel gehoorde term vitaliteit om de hoek kijken, wat letterlijk ‘levenskracht’ betekent. De kracht om met alles wat in jouw leven op je pad komt, om te gaan. Is jouw lichaam fysiek fit dan helpt dat bij een sneller herstel na een flinke griep. Maar vitaal zijn is meer dan fysiek fit zijn. Het betekent op veel meer vlakken in je kracht staan.   

Van hoofd naar hart

Al van kleins af aan zijn wij gewend om te luisteren naar de volwassenen om ons heen, die ons met alle goede bedoelingen wilden beschermen voor de grote boze buitenwereld. Wij zijn als het ware geprogrammeerd om voor een groot deel hetzelfde te reageren als zij en ook dezelfde dingen belangrijk te vinden. Hun waarheid is onze waarheid geworden. Hoe zou het zijn als je dat eens opzij kunt zetten en gaan leren wat jij eigenlijk zelf belangrijk vindt en waar jij blij van wordt?

In je kracht staan door te luisteren naar wat jouw lijf jou te vertellen heeft.

Leef je binnenwereld ook van buiten

Durf jij verder te kijken dan het gedrag dat de buitenwereld van jou ziet en zo te ontdekken vanuit welke patronen en overtuigingen jouw gedrag gevoed wordt?  

Onze opvoeding, cultuur, voorbeeldrollen en misschien wel traumatische ervaringen vormen onze gedachten en acties. En het mooie is, dat als je eenmaal ontdekt hoe dat bij jou werkt, jij dat ook om kan buigen. “Dit is nou eenmaal wie ik ben en hoe ik doe” is vanaf nu dan ook geen excuus meer. Waar je geen invloed hebt op het gedrag van anderen, heb je dat dus wel op je eigen gedrag. Bedenk goed waar jij jouw energie aan geeft. Hoe uitzichtloos het soms ook lijkt, je hebt altijd een keuze welke gedachten en reacties je aan situaties geeft.

In je kracht door jouw energie te geven aan dingen waar je WEL invloed op hebt.

Waar kom jij 's morgens je bed voor uit?

Hoe heerlijk zou het zijn als je ‘s morgens voor de wekker wakker wordt en met volle overtuiging en energie kan zeggen dat je zin hebt in deze nieuwe dag? Dat is helaas maar weinig mensen gegeven en van onschatbare waarde als je jezelf vitaal wilt kunnen noemen. Eén van de basisbehoeften van de mens is volgens Stephen Covey ‘iets bijdragen’. Het gevoel dat je van betekenis bent. Het antwoord op de vraag waarom je doet wat je doet. Ook wel jouw passie. Heb jij die al gevonden?

In je kracht door te ontdekken waar jouw ogen van gaan stralen.

Wat heb jij nodig om te veranderen?

Duidelijk is dat vitaliteit veel meer is dan letten op wat je eet en hoeveel je beweegt. Het gaat erom dat jij voldoende veerkrachtig bent om alle uitdagingen in je leven aan te kunnen. En het mooie is dat het één niet zonder het ander kan. Wordt er veel van je gevraagd op het werk en kom je daardoor met regelmaat uitgeput thuis, dan is het niet gek dat je geen zin meer hebt om gezond te koken en daarna naar de sportschool te gaan. Andersom werkt het gelukkig ook, want alles is verbonden. Weet jij aan welke knoppen jij kan draaien om ‘s morgens fit je bed uit te stappen?

Weet aan welke knoppen jij kan draaien

Het is een illusie om te denken dat je altijd in balans kan zijn. Dat zou betekenen dat je je altijd fijn en gelukkig voelt, ook als jij of één van je naasten iets verdrietigs mee maakt. De kunst is juist om met alle uitdagingen die je tegenkomt mee te bewegen en weten waar op dat moment iets meer aandacht naar toe mag. Zo beweeg je van balans naar cadans. Wat heeft jouw aandacht op dit moment nodig? Neem regelmatig de tijd om jezelf die vraag eens te stellen. Als je hier meer over wil weten neem dan gerust eens contact met ons op.