Hoe je tot de ‘juiste’ keuze komt

Hoe maak je de juiste keuze

Om maar met de deur in huis te vallen: Misschien bestaat er in veel gevallen niet iets als de ‘juiste keuze’. Zelf behoor ik tot de grote minderheid van vrouwen die bewust de keuze heeft gemaakt om geen moeder te worden. Inmiddels ben ik 46 en wordt er nog geregeld aan mij gevraagd of ik geen spijt heb van deze beslissing.

 

Hoe weet ik wanneer ik de ‘juiste keuze’ maak?

Ik heb altijd gewerkt met kinderen, ben gek op kinderen dus mijn omgeving kan het vaak moeilijk plaatsen dat ik voor dit pad heb gekozen. Nog altijd sta ik er voor 100 procent achter en voelt het voor mij als de ‘juiste keuze’, maar ik weet dat als ik wel moeder was geworden, dit ook een mooie weg had kunnen zijn. Aan elke keuze die je maakt zitten voor- en nadelen. Dit geldt niet alleen voor ingrijpende keuzes die je verdere levenspad bepalen, maar ook voor ‘eenvoudigere keuzes’ als: “Zal ik mijn haren afknippen of juist laten groeien?” De 'juiste' keuze bestaat dus volgens mij niet, maar wel de keuze waar jij volledig achter kan staan.

Wat is je doel?

Hoe helderder jij je doel voor ogen hebt, hoe makkelijker het wordt om een keuze te maken. Probeer dus in kaart te brengen waar jij naar toe wil en verlangt.

Bijvoorbeeld:

 • Zicht op het indelen van mijn eigen tijd deed mij besluiten om volledig als zelfstandige te gaan werken.
 • Een geplande reis naar Noorwegen zorgde ervoor dat ik harder ging werken aan mijn conditie.
 • Meer financiële ruimte creëren was de reden om een aantal drastische beslissingen te nemen zoals onze grote auto inruilen voor een simpeler model.

Stel jezelf (de juiste) vragen

Eigenlijk is dit de basis van jouw kwaliteit van leven. Door jezelf stevig te bevragen, plant je zaadjes voor de toekomst en verzamel je informatie en inzichten. Wij noemen dit altijd blikopeners.

De juiste vragen zijn de vragen die ervoor zorgen dat je hart in plaats van je hoofd de antwoorden geeft. Dit zijn vragen als:

 • Wat zou ik doen als ik van mezelf zou houden?
 • Hoe wil ik later als ik oud ben terugkijken op deze situatie?
 • Wat zou ik mijn beste vriend(in) adviseren als zij deze keuze moest maken?

De voordelen en de nadelen

Zoals eerder beschreven heeft elke keuze die je maakt voor- en nadelen. Als een keuze alleen maar voordelen zou hebben, was hij ook niet moeilijk om te maken. Als je er echt niet uitkomt kan het helpen om eens een overzicht voor jezelf te maken. Arceer vervolgens welke punten, zowel positief als negatief, het meest ingrijpend zijn voor jouw leven. De kant die de meeste kleur heeft gekregen geeft waarschijnlijk aan wat voor jou de beste keuze is.

Stilstaan, luisteren en voelen

We bezitten allemaal de zachte stem die intuïtie heet. We zijn alleen niet meer zo gewend om ernaar te luisteren. Toch wijst deze ons meestal de juiste kant uit.

Deze zachte stem kun je het beste horen als:

 • Je stil gaat staan/zitten en het letterlijk stil is om je heen
 • Je ontspannen bent
 • Je jezelf focust op de plek waar je hart zit
 • Je rustig ademhaalt
 • Je jouw ideale uitkomst visualiseert en vervolgens opmerkt wat je daarbij voelt

Weet je na dit alles te hebben geprobeerd, nog altijd niet wat je moet kiezen? Vraag dan jouw vertrouwde cheerleaders om je heen je te helpen. Wat zouden zij jou adviseren? Als je het dan nog niet weet, zou het weleens zo kunnen zijn dat het ook niet zoveel uitmaakt of je links- of rechtsaf gaat. Voor- en nadelen blijven er altijd. Feliciteer jezelf in elk geval met het feit dat je een keuze hebt gemaakt en ga vierkant achter jezelf staan! Met de bovenstaande stappen zal kiezen steeds een beetje makkelijker voor je worden.

Om steeds sneller en makkelijker keuzes te kunnen maken is het heel handig dat je jouw eigen gebruiksaanwijzing goed kent. Wie ben jij, waar wil je graag naar toe en hoe zorg je goed voor jezelf, zodat je jouw dromen, wensen en doelen kan behalen en een vitaal leven kan creëren.

Wij helpen jou graag een stapje verder in dit proces, dus neem gerust contact met ons op.