Hoe kom ik van mijn doemgedachten af?

Hoe kom ik van mijn doelgedachten en piekeren af

Ik moet je iets bekennen. Ooit was ik de koningin van het doemdenken en zag ik niet overal beren, maar olifanten op de weg. Daarbij keek ik ook nog eens door een totaal andere bril naar mezelf en de wereld, dan de mensen om mij heen. Ik had altijd mijn woordje klaar om mezelf te overladen met kritiek en dat, het liefste voor iemand zijn zegje wilde gaan doen.

 

Doemgedachten en halflege glazen

Spreekbeurten, examens, optredens en presentaties, het waren allemaal redenen om al nachten van tevoren wakker te liggen van mijn doemgedachten of om de meest ingenieuze smoesjes te bedenken. Dat ik, met dit talent voor het zien van halflege glazen, later koos voor een beroep in de spotlights werd, van de positieve kant bekeken, een leuke uitdaging! Als docent muziek in het onderwijs en dirigent van jeugdorkesten waren er vaak vele ogen (en camera’s!) op mij gericht. Gelukkig had ik ook nog een ander talent en dat was vooral niet laten merken hoe bang ik van binnen was. Voor elke activiteit waar ik tegenop zag of waarvan ik zeker wist dat het me niet zou gaan lukken had ik een ander masker in de kast liggen. De term ‘met volle angst vooruit’ was op mij absoluut van toepassing.

 

Oververmoeid, paniekaanvallen en de hoop om te veranderen

Na dit te hebben gelezen zal het je vast niet verbazen dat er een punt in mijn leven kwam waarop ik dit gevecht tegen mezelf niet meer vol kon houden. Nou ja, beter gezegd, mijn lichaam hield dit niet meer vol. Ik was oververmoeid, kreeg paniekaanvallen en kon soms letterlijk niet meer op mijn benen blijven staan. Ik stortte me daarom ‘enthousiast’ in verschillende therapieën en was ervan overtuigd dat ik daar als herboren weer uit ging komen. De therapeuten zouden mij zeker gaan helpen om te veranderen! En eerlijk is eerlijk, veel van de therapiesessies die ik volgde waren daar ook op gericht. Ook doken we keer op keer weer in mijn verleden, dat niet altijd even rooskleurig was verlopen. Ik kreeg mijn paniekstoornis onder controle, maar met mijn zelfbeeld, zelfvertrouwen en fysieke klachten was het nog altijd niet best gesteld.

Nieuwe inzichten en terug naar mezelf

Ik ging na een flinke time-out weer aan het werk en liep al snel weer tegen veel van dezelfde dingen aan. Ik was teleurgesteld en boos op mezelf dat ik na het volgen van zoveel therapieën nog steeds niet was veranderd! Mijn omgeving reageerde ook vaak verbaasd en zelfs geïrriteerd. Ik had toch zoveel therapie gehad? Had ik dan nog steeds niets geleerd? En waarom deed ik toch altijd zo moeilijk en negatief over mezelf? Nog meer redenen om mijzelf niets waard te vinden en steeds harder mijn best te doen om te veranderen.

Dit alles heeft geduurd tot er een paar heel belangrijke kwartjes gingen vallen en er een aantal mensen, boeken en situaties op mijn pad kwamen die ineens de ingang bij mij vonden om mij tot ‘nieuwe’ inzichten te brengen. Ik schrijf het woordje ‘nieuwe’ bewust tussen haakjes, omdat ik ervan overtuigd ben dat er al meer mensen voorbij waren gekomen die dat op hun manier ook hadden geprobeerd. Het was alleen niet het juiste moment voor mij of het was niet de manier die mij kon raken en in beweging kon zetten.

Innerlijke rust, vertrouwen en blijdschap

Elke verandering begint met een inzicht, een blikopener zoals wij dat noemen. De waardevolle momenten in je leven waarop je ineens begrijpt waarom je doet zoals je doet en dit kan uitleggen aan een ander, waardoor er meer ruimte en begrip ontstaat. Of de momenten waarop je inziet dat je zoveel energie verliest door je te focussen op de ‘verkeerde’ dingen. De belangrijkste blikopener die je in je leven kan krijgen is misschien wel dat de sleutel tot verandering altijd zit in terugkeren naar jezelf, want dat is de plek waar alles voor je gaat werken. Dat betekent jezelf heel goed leren kennen. Op die plek zijn er weinig doemgedachten, beren op de weg, piekermomenten, angsten en paniekaanvallen. Daar is rust, vertrouwen en blijdschap en krijgen dingen die bij jou passen de kans om jou te vinden.

Kun jij ook wel wat nieuwe blikopeners gebruiken over jezelf en jouw leven? Neem gerust contact met ons op.