Hoe weet ik wat mijn zielsmissie is?

Wat is zielsmissie en ikigai

Wat betekent het woord ‘zielsmissie’ en hoe weet jij wat die van jou is? Daar waar dit voor de één compleet helder is, zoekt de ander zich suf. Waar moet jij op letten bij het ontdekken van jouw zielsmissie? En is het belangrijk om te weten wat jouw zielsmissie is? We geven je tips en uitleg.

 

Ikigai en zielsmissie

In Japan hebben ze het prachtige woord ‘Ikigai’ dat staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt en wat jouw leven de moeite waard maakt. Wij noemen het ook wel jouw zielsmissie. Woorden die hier onlosmakelijk mee verbonden zijn, zijn bijvoorbeeld: passie, beroep en roeping. Gooi deze in de blender en je komt dicht in de buurt van jouw zielsmissie. Overigens kan het ook iets zijn dat je niet als jouw beroep uitoefent.

Passie, missie en jouw voetafdruk

Jouw zielsmissie heeft vrijwel altijd te maken met iets waar je zelf heel erg blij van wordt en waar 4 elementen in samenkomen: dat waar jij van houdt, wat de wereld nodig heeft, waar je voor betaald kunt worden en waar je goed in bent. Je voelt aan alles dat je op de goede weg zit. Het is jouw manier om, hoe groot of hoe klein, een voetafdruk neer te zetten op onze mooie aardbol. Een wijze waarop je uiting kan geven aan iets dat voor jou heel fijn of belangrijk is. Ben je dicht in de buurt van het ontdekken van jouw zielsmissie of heb je hem al gevonden? Dan zal je merken dat dingen voor je gaan werken. Je leven komt in een soort stroomversnelling.

 

Hoe herken ik mijn zielsmissie?

Aan elk mensenleven zijn thema’s verbonden die er als een rode draad doorheen lopen. We noemen het ook wel levenslessen. Dingen die steeds weer op je pad verschijnen en waar je overduidelijk iets van te leren hebt. Een aantal voorbeelden hiervan kunnen zijn: grenzen bewaken, vertrouwen, zelfacceptatie, communicatie etc. Vaak zien we dat er eerst ingrijpende dingen gebeuren voor een mens andere keuzes gaat maken. Als dingen je veel verdriet doen krijg je kansen om te leren en te groeien. Juist vanuit dit soort situaties ontstaan de mooiste dingen. Niet zelden geeft het prachtige doelen om aan te werken. Dat wil niet zeggen dat jouw zielsmissie altijd verbonden moet zijn aan narigheid. Het kan ook voortkomen uit een enorme passie voor iets. Nu je dit weet, heb jij misschien ineens helder wat jouw zielsmissie is?

Is het belangrijk om te weten wat mijn zielsmissie is?

Dit is zeker niet belangrijk. Zolang jij tevreden en gelukkig in het leven staat is het niet bijzonder nuttig om je hiermee bezig te houden. Is dit echter niet het geval dan wordt de noodzaak ook hoger om bij jezelf naar binnen te kijken en te onderzoeken waar jouw vuurtje van gaat branden. Dit begint bij uit je hoofd komen en gaan leren voelen. Zo geef je ruimte aan wat echt belangrijk is en dat zit altijd in je hart. Het is niet noodzakelijk om te weten wat jouw zielsmissie is, maar wanneer je deze uitvoert worden de wereld, jouw omgeving en jijzelf er wel zonder uitzondering heel erg blij van!

Wij helpen jou graag bij het beter leren kennen van jezelf. Voel je dat je hierbij wat ondersteuning kan gebruiken neem dan gerust eens contact met ons op.

Meer ontdekken over het thema passie? Kijk dan eens naar:

Help! Waar is mijn passie gebleven?