Iedereen wordt een leuker mens als er meer zelfliefde in je leven is

Zelfliefde is de basis van een vitaal leven

Wanneer je van iets te weinig hebt ga je het over het algemeen buiten jezelf zoeken. Zorg er dus voor je dat je genoeg liefde aan jezelf geeft. Dit is de fundering van jouw leven waarop jij voortaan veilig en stevig kan bouwen aan bijvoorbeeld andere relaties.

 

Wat is zelfliefde?

Het lijkt wel alsof iedereen het tegenwoordig over zelfliefde heeft. Vaak wordt dit woord geassocieerd met egoïsme, maar zelfliefde is niet gelijk aan ‘alleen ik’, maar aan ‘ik ook’. Als we alleen nog maar aan onszelf zouden denken zou de wereld er volgens mij niet heel veel mooier van worden, maar dat wordt hij zeker ook niet als we alleen maar bezig zijn met een ander tevreden houden. Zelfliefde is dé basis van een gezond en vitaal leven en heb je er te weinig van dan heb je ook niet veel te geven.

Hoe ben je lief voor jezelf?

Zelfliefde is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Hoe ben je lief voor jezelf? Misschien heb je dit wel nooit geleerd en kom je uit een jeugd waarin het een (overlevings)patroon was om anderen voor te laten gaan. Dit kan je als volwassene behoorlijk in de weg staan. We leven in een snelle maatschappij waarin veel van ons wordt verwacht en waarin we veel van onszelf verwachten. Dit gaat soms tegen de natuur van ons menszijn in. Daarom extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Neem op tijd rust, en bouw af en toe stilte en tijd in om goed te voelen hoe je je voelt en wat je hoofd en lijf nodig hebben. Leef niet zomaar, maar leef bewust. Je kan niet blijven doorjakkeren in de snelheid van de maatschappij, je lichaam heeft af en toe rust en ontspanning nodig.

 

Ontspan, geniet en lach

De beste brandstof die jij kan tanken is met stip op nummer 1 plezier! Onderzoek dus waar jij blij en gelukkig van wordt, maar ook de dingen die je tegen jezelf zegt. Hoe lief ben jij al voor jezelf? Iedereen wordt een leuker mens als je meer zelfliefde en vreugde aan je leven toevoegt. Gevoelens van liefde en dankbaarheid zijn een magneet voor mooie dingen en vitaliteit op je pad. Het geeft je rust, vertrouwen en tevredenheid en zorgt ervoor dat je niet steeds een leegte in jezelf hoeft op te vullen met dingen van buitenaf.

Zelfliefde zorgt ervoor dat je er beter voor een ander kunt zijn

Daar waar zelfliefde vaak wordt gelabeld als egoïstisch zorgt het er in werkelijkheid voor dat er ook ruimte ontstaat voor een ander. Compassie voor jezelf ontwikkelen nodigt je uit om liefdevoller naar een ander te gaan kijken en andersom. Lief zijn voor een ander is daarnaast een enorme energiegever. Ben je zelf verdrietig? Troost een ander. Ben je de wereld even zat? Help iemand anders om blijdschap te vinden. Je zal verrast zijn van het effect dat dit ook op jou heeft.

Ik hoop dat deze blog jou net dat zetje geeft om meer aandacht te gaan besteden aan de relatie met jezelf. Kun je toch nog wel wat hulp erbij gebruiken? Voel je welkom om contact met ons op te nemen.