Moet ik mezelf veranderen of juist accepteren zoals ik ben?

positieve gedachten

We kennen allemaal die momenten waarop je besluit: “Vanaf maandag ga ik het echt anders doen.” Dat betekent dat je iets aan jezelf of een situatie uit je leven wil veranderen. Als ik mensen in mijn praktijk vraag waar ze voor komen, is dit meestal een vast onderdeel van de hulpvraag. Onderliggend speelt dan een heftig, ontroerend of bijzonder levensverhaal en daarbij valt me telkens weer op hoe sterk mensen zijn. 

 

Jezelf willen veranderen

De enorme (levens)kracht die we bezitten wordt alleen helaas vaak zo gebruikt, dat het tegen ons gaat werken. Er wordt ongelofelijk veel energie gespendeerd aan willen veranderen en elke keer, als is gebleken dat het weer niet is gelukt, is er frustratie. Hier kunnen zelfs depressieve gevoelens uit ontstaan.

 

Veel problemen komen voort uit ons denken en kunnen opgelost worden met een nieuwe manier van denken

Depressieve gevoelens zijn vaak een vorm van naar jezelf gerichte boosheid of frustratie en dit zie ik veel terug bij mijn cliënten. Ze hebben een laag zelfbeeld, schuldgevoelens, frustraties en een ontevreden gevoel over hun leven. Wat zou er gebeuren als we onze energie eens zouden steken in het accepteren van wie we zijn en het veranderen van de gedachten die we hebben over onszelf? De kracht van je gedachten is namelijk enorm! Dat zie je terug in dat veel mensen uiteindelijk worden wat ze denken.

Pas op met wat je denkt

Om te snappen hoe dat werkt is het belangrijk dat je weet dat je meer bent dan alleen jouw fysieke lichaam en voor een groot deel bestaat uit energie. Een mens heeft naast een fysiek lichaam ook een energetisch lichaam dat in verbinding staat met 7 energiecentra, de chakra’s, en met ons fysieke lichaam. De straling van de energie kun je voelen als je je hand dicht tegen je lichaam aanhoudt en hoe fijner jij je voelt, hoe groter het energieveld om je heen is. Vaak hoor je een ander zeggen als jij lekker in je vel zit: “Je straalt helemaal.” Deze zin komt dus niet geheel uit de lucht vallen.

Elke gedachte die jij denkt heeft rechtstreeks effect op jouw energetisch lichaam. Als jij elke 's morgens voor de spiegel staat met de gedachte: ‘Ik zie er niet mooi uit’ of ‘ik ben nog zo vreselijk moe’, zal je begrijpen dat dit geen positief effect heeft op jouw energetisch systeem en daarmee ook niet op jouw fysieke lichaam. Weet je deze gedachten om te buigen naar positieve gedachten, al geloof je ze zelf nog niet helemaal, dan zal je verrast zijn van het effect dat dit heeft. Het is het proberen waard!

Je hoeft je positieve gedachten nog niet meteen te geloven

Je kunt echt besluiten bepaalde gedachten niet meer te denken en deze ombuigen naar positieve en helpende gedachten. Natuurlijk is dit een proces. Je bent immers waarschijnlijk al jaren gewend bepaalde gedachten te denken. De grootste ‘denkfout’ die ik mensen zie maken is dat ze hun positieve gedachten al voor 100 procent moeten geloven. Dit hoeft dus niet. Ook als jij ze nog niet helemaal gelooft, kunnen ze al een enorm effect hebben op jouw lichaam, energie en leven.

Ik kan in elk geval uit ervaring zeggen dat toen cliënten ermee gingen experimenteren er mooie dingen gebeurden. Ze kregen meer (adem)ruimte. Zijn ze hier nu enorm door veranderd? Nee, dat geloof ik niet. Ze worden juist steeds meer wie ze in de kern zijn. Wat veranderd is, is dat ze niet meer zo de behoefte voelen om zichzelf te willen veranderen. Dat geeft veel meer innerlijke rust en tevredenheid en dus moet ik toegeven dat er toch iets is veranderd!

Nieuwe, helpende gedachten denken

Om nieuwe gedachten over jezelf en jouw leven te kunnen gaan denken is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Waarom doe je zoals je doet? En als je weet waarom je bepaalde (gedachte)patronen hebt ontwikkeld vind je het dan helpend dat je vaak zo onaardig tegen jezelf en jouw lichaam doet? Zet die eerste, belangrijke stap naar het ontwikkelen van een fijne relatie met jezelf. Als je leert waar jouw valkuilen zitten en wat je kan toevoegen of juist schrappen kun je meer innerlijke rust, flow en vrijheid ervaren.

Wil je hier graag bij geholpen worden? Voel je dan welkom om eens contact met ons op te nemen.