Help! Waar is mijn passie gebleven?

Passie

Valt het jou ook op dat het tegenwoordig overal gaat over het vinden van je passie? Misschien vraag jij je ook wel af wat jouw passie is of misschien heb je hem al gevonden en heb je er stiekem gewoon twee. Hoe gaaf is dat! De tijden zijn duidelijk aan het veranderen, er is steeds meer aandacht voor waar jij als individu blij van wordt. Waar komt die kentering vandaan en hoe weet je nou waar je moet zoeken om jouw passie te vinden?

Waarom wil iedereen ineens een passie hebben?

Al heel vroeg in ons leven hebben wij geleerd ons aan te passen aan de regels, normen en waarden van onze voorbeelden, waaronder die van onze ouders. Dat echte pure kind zijn, die het liefste buiten de lijntjes kleurde, ook letterlijk, en met modder besmeurde kleding thuiskwam na het buitenspelen werd veel te vaak gecorrigeerd en spelen moest al gauw plaatsmaken voor leren. We werden al vroeg klaargestoomd om mee te kunnen doen aan de ratrace die het volwassen leven voor ons in petto had. De burn-out cijfers leggen nu pijnlijk bloot dat daar een grens aan zit. Niet gek dus dat de focus nu veel meer ligt op wat je leuk vindt om te doen. Het is een gegeven dat mensen streven naar een betekenisvol leven, het is een basisbehoefte van ons als mens. Het gevoel om van waarde te zijn maakt ons gelukkig en tevreden. Dus hup in de benen, tijd om op zoek te gaan naar jouw passie.

Het is geen doel op zich

Het vinden van jouw passie moet geen doel op zich zijn. Sterker nog, zodra jij de druk voelt om net als anderen ook te willen weten waar jij dolgelukkig van gaat worden, kan dat juist averechts werken. De frustratie neemt toe en dat zorgt ervoor dat je blokkeert. Je kan boeken lezen, open dagen van opleidingen bezoeken en je laten inspireren door wat vrienden zeggen en doen, maar eigenlijk zoek je dan op de verkeerde plek. Het antwoord is namelijk veel dichterbij dan je denkt. 

Hoe herken je jouw passie?

Toen ik klein was, speelde ik veel met poppen. Ik verzorgde ze alsof het mijn eigen kinderen waren en troostte ze, in de volle overtuiging dat ze echt verdrietig waren en ik hun pijn of ongemak weg kon nemen. In contact met vriendinnetjes deed ik hetzelfde. Ik zie mijn kleine zelf nog zo voor me, vrolijk, onbezonnen en zelfs creatief. Later, in de meeste banen die ik koos, had ik vooral het gevoel dat ik een kunstje deed, maar dat ik nergens echt aan bijdroeg, althans niet aan wat mij voldoende betekenis en ruimte gaf om even vrolijk, onbezonnen en creatief te zijn.  

Wees nieuwsgierig

Het vinden van je passie lijkt niet voor iedereen even makkelijk en vanzelfsprekend. Zoals gezegd, stel je dit ook beter niet als je hoogste doel. Maar met een beetje nieuwsgierigheid kom je al een heel eind en dat begint bij benieuwd zijn naar jezelf. Hoe was jij bijvoorbeeld als kind, wat deed je het liefste, waar kon je je uren mee zoet houden? Vraag ook gerust eens aan je ouders en broers of zussen hoe ze jou als kind zagen. Wie weet leidt dit tot een nieuwe hobby of, zoals bij ons, een nieuwe baan ;-).

Benieuwd wat jou kan helpen om de juiste keuzes te maken als je niet zeker weet hoe je kiest voor iets waar je blij van wordt? Lees dan ook eens onze blog Hoe je tot de juiste keuze komt.