Waarom ben ik zo snel geïrriteerd?

snel geïrriteerd

Je kent het vast wel, het is druk op je werk, je maakt lange dagen en onderweg naar huis ben je het gesprek met die ene collega in gedachten wel 10 keer opnieuw aan het voeren en tussendoor vult zich de to-do-lijst voor alles wat er thuis nog moet gebeuren. Eenmaal thuis willen je kinderen alle aandacht en vliegen ze elkaar in de haren omdat ook zij een lange dag achter de rug hebben. Je raakt geïrriteerd en hoort jezelf weer eens iets te boos roepen dat ze moeten stoppen. Eigenlijk wil jij alleen maar rust.

Waar komt die reactie vandaan?

We leven in een drukke maatschappij. Er wordt veel van ons verwacht en we verwachten daarnaast ook veel van onszelf. We doen er alles aan om de perfecte werknemer, collega, moeder, partner, dochter en vriendin te zijn. Dat zijn veel rollen. En niet altijd, of eigenlijk bijna nooit, durven we aan onszelf toe te geven dat het eigenlijk iets te veel is. Het gevoel van onvrede uiten we blijkbaar veel makkelijker door boos en geïrriteerd te reageren, vaak tegen de mensen die dicht bij je staan, zoals je gezinsleden. Want wat als we wel toegeven aan die onvrede? Dat voelt misschien wel als falen.

Jezelf straffen of belonen?

Niemand wil toch falen? Dus dan maar de makkelijke en inmiddels automatische weg. Dat je daar anderen mee straft is ondergeschikt en het verdrietige is dat je daar jezelf eigenlijk ook keihard mee straft. Je vindt dat je het allemaal moet kunnen, want iedereen kan het toch? Die onvrede is er alleen niet voor niks. Durf te onderzoeken waar dit vandaan komt en hoe je het graag anders zou willen. Dat is niet falen, dat getuigt juist van lef en kracht. Dat is zelfliefde. Beloon jezelf dus maar gretig door met een nieuwsgierige blik naar jezelf te kijken en je met regelmaat de vraag te stellen hoe het met je gaat.

Kies een andere gedachte

Hoe langer we gewend zijn om boos en geïrriteerd te reageren, hoe moeilijker het is om dat om te buigen, maar gelukkig is dit niet onmogelijk. Weet dat, hoe lastig een situatie ook is, je altijd een keuze hebt welke gedachten en reacties je er aan geeft. Hoe positiever deze zijn, hoe minder stress je in je lijf voelt en hoe meer ruimte er ontstaat om te leren en het de volgende keer te herhalen. Je zult zien dat jouw omgeving daar ook positief op zal reageren. 

Hoe gaat het nu echt met je?

Het kiezen van een andere reactie gaat je echt helpen om met meer rust en vertrouwen met lastige situaties om te gaan, maar ga vooral niet voorbij aan de achterliggende reden waarom die irritatie bij jou aanwezig is. Wil je daar meer over weten? Neem gerust eens contact met ons op.