Waarom durf ik niet te kiezen?

durven kiezen

Hoe lang duurde het vanmorgen voordat jij de perfecte outfit had gekozen? Misschien wisselde je eerst 3 keer voordat je echt tevreden was. Tijdens de rest van de dag maak je nog zoveel meer keuzes. Van het smaakje thee en welke schoenen tot aan het boeken van een vakantie of het kiezen van de kleur verf voor op de muur. In veel situaties kiezen we snel en onbewust. Andere situaties vragen om meer bedenktijd en afweging. Waarom denken we over het een nauwelijks na en schieten we bij een andere keuze makkelijk in de stress?

Onbewust zonder stress

Onbewuste keuzes zijn keuzes waar we niet of nauwelijks over nadenken en bij stilstaan. Vaak zijn dat handelingen die we al zo vaak hebben uitgevoerd dat het automatisme is geworden. Denk bijvoorbeeld aan je kopje koffie in de ochtend, die je elke keer na het ontbijt voor jezelf inschenkt. Of je loopt tijdens de pauze van een theatervoorstelling zonder na te denken een van de vrije toiletten in. Niemand die ook maar een minuut voor de rij toiletten gaat staan omdat ze twijfelen welke ze in zullen lopen. 

Bewust niet kiezen

Aan de andere kant zijn er situaties waar we iets langer over na willen denken voordat we een keuze maken. Omdat we alle opties willen afwegen en daarmee de impact als we kiezen voor het een en niet voor het ander. Dat is logisch en meestal ook goed, maar als de impact ons persoonlijk raakt, ontstaat er vaak stress doordat ons hoofd zich er te veel mee gaat bemoeien. Wat als ik het niet kan, wat als het financieel niet lukt of wat als mijn omgeving er iets van vindt? 

Niet kiezen is ook een keuze

We houden van nature het liefste vast aan bekende situaties en vermijden verandering. Het bekende biedt ons veiligheid, we weten waar we aan toe zijn, wat we kunnen verwachten en wat anderen van ons verwachten. Kiezen voor iets nieuws is een risico, er kan van alles misgaan en totaal anders uitpakken dan we hadden gehoopt. En alleen dat al houdt de meeste mensen vast in hun vertrouwde routines. Ze kiezen liever niet en eigenlijk is dat ook een keuze.

Eerste hulp bij keuzestress

Wij maken veel beslissingen vaak onnodig moeilijk voor onszelf omdat we het toelaten dat die kritische stem de boventoon voert. Die roept ook het hardst en herhaalt zich continu, zie die maar eens te negeren. Toch is dat wel de sleutel tot de juiste keuzes. Als het jou lukt om die hardnekkige stemmen en gedachten te negeren, zul je meer in verbinding komen met jezelf en ontdekken dat je ook met je hart kan kiezen. Probeer eens de onderstaande 3 tips om meer vanuit je hart te kiezen.

1. Herken een eerste ingeving

Zodra je aan jouw moeilijke keuzemoment denkt, nog voordat die kritische stem van zich laat horen, schiet er vaak een eerste gedachte door je hoofd. Een gedachte die zacht klinkt en even snel weer weg is als dat hij kwam. Dat is de stem van je hart, jouw eerste en pure gevoel over de situatie in kwestie, die daarna als snel plaats maakt voor de chaos die jouw hoofd creëert. En juist als je even niet bezig bent met overwegen komen deze ingevingen op willekeurige momenten voorbij. 

2. Voelt het licht of zwaar?

Je lichaam is een perfect instrument om jou de juiste richting op te laten bewegen. Gebruik deze dan ook. Probeer je bij een keuzemoment in te beelden dat je voor optie A hebt gekozen en let dan op hoe jouw lichaam daarop reageert. Voel je ergens spanning of voel je juist kriebels in je buik? En wat doet je ademhaling? Zit deze juist erg hoog of adem je rustig door naar je buik? Misschien ontstaat er een frons op je voorhoofd of beginnen je ogen juist te stralen en verschijnt er een glimlach op je gezicht. Dit zijn allemaal signalen om te herkennen wat voor jouw lichaam zwaar of juist licht voelt, of je er dus onrust door ervaart of dat je er juist blij van wordt.

3. Je mag 'mislukken'

Ondanks dat je weet dat een bepaalde keuze het beste voor je is en je dat het allerliefste wil, kan je nog steeds bang zijn om de stap te zetten. Niemand wil mislukken, vooral omdat we dat associëren met iets negatiefs. Als kind kregen we continu te horen ‘van proberen kan je leren’, dus waarom zou dat voor jou als volwassene dan niet meer gelden? Verander dus de associatie die jij hebt met ‘mislukken’ naar iets positiefs of liever verander je het hele woord naar Miss Lukken. Word de koningin van het proberen, dan zal er altijd iets lukken. 

Kiezen is leuk

En als je dan eenmaal hebt geluisterd naar je lichaam en je innerlijke kompas hebt gevolgd, dan zal je ervaren dat dat absoluut de moeite waard is geweest van het proberen. Keuzes die in lijn liggen met wat jij voelt zorgen automatisch voor minder stress en meer energie. En dat heeft invloed op alle gebieden. In de blog ‘Gezond leven, hoe doe ik dat eigenlijk?’ lees je meer over welke gebieden dit zijn. Wil je meer informatie, neem dan gerust eens contact met ons op.