Waarom is loslaten zo moeilijk?

Loslaten

Hoe vaak heb jij het advies gekregen om ‘iets’ los te laten? Om ergens geen aandacht meer aan te besteden omdat het jouw verdriet of angst niet waard is en omdat je daarmee toch niks aan de situatie verandert? Oké, het zijn echt goedbedoelde adviezen, maar wat vragen ze eigenlijk van je als ze zeggen dat je los moet laten?

Wat is loslaten?

Loslaten is tegenwoordig een ‘modewoord’. Het heeft als doel om afstand te nemen van bepaalde gedachten, gevoelens, situaties of personen, zodat je beter met een moeilijke situatie om kan gaan. En natuurlijk zal niemand jou dit advies geven om je slechter te gaan voelen, maar de vraag is wel hoe het jou helpt als er geen aandacht meer mag zijn voor die gedachten, gevoelens, situaties of personen.

De kracht van de gedachten

Een aantal jaren geleden heb ik zelf enorm hard mijn best gedaan om alle gedachten en emoties die horen bij een fertiliteitstraject opzij te schuiven en plaats te maken voor positieve gedachten. Helaas is het zo dat hoe meer je iets los wil laten, hoe harder het naar je toekomt. Dat is de wet van de aantrekking. Hoe positief ik ook probeerde te zijn, de angst, hoop en het verdriet kwamen in drievoud naar mij terug. Juist door heel erg te proberen er niet aan te denken, denk je er dus dubbel zo hard aan, omdat daar jouw focus ligt. Misschien herken je het wel, je bent van plan een nieuwe auto te kopen en hebt zelfs het merk en model al in gedachten. Ineens zie je overal precies die auto rijden. Focus dus.

Het grote geheim achter loslaten

Het proces van loslaten kan gericht zijn op accepteren van verandering, vergeven van anderen of jezelf, afstand nemen van verwachtingen of simpelweg het laten gaan van zaken die jou niet langer helpen. Dit proces is erg belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling en je emotionele welzijn, maar het vergeet wat mij betreft één belangrijk punt om ook echt te kunnen spreken over emotionele balans. Het grote geheim achter loslaten is namelijk toelaten. Ga niet bij je pijn weg, maar ga er juist naar toe. Dans met je angsten en demonen om innerlijke rust te gaan ervaren. Dan zul je merken dat het jou los gaat laten. Die wijsheid kwam pas jaren later tot me en heeft me toen alsnog geholpen om alles een plekje te geven.

Waar kom jij 's morgens je bed voor uit?

Hoe heerlijk zou het zijn als je ‘s morgens voor de wekker wakker wordt en met volle overtuiging en energie kan zeggen dat je zin hebt in deze nieuwe dag? Dat is helaas maar weinig mensen gegeven en van onschatbare waarde als je jezelf vitaal wilt kunnen noemen. Eén van de basisbehoeften van de mens is volgens Stephen Covey ‘iets bijdragen’. Het gevoel dat je van betekenis bent. Het antwoord op de vraag waarom je doet wat je doet. Ook wel jouw passie. Heb jij die al gevonden?

Mag ik deze dans van jou?

Voel jij dat het tijd is om je angsten met volle overtuiging en sierlijke bewegingen naar de andere kant van de dansvloer te begeleiden? Dan heb je al een heel belangrijke stap gezet. Je bent je ervan bewust dat het je juist verder kan helpen om stil te staan bij wat je nu werkelijk voelt en waar je bang voor bent. Dat kan best een pittige dans worden. Neem dus kleine stapjes, neem pauze als dat nodig is en weet dat je nooit alleen op de dansvloer hoeft te staan. Wil je dat wij met je mee bewegen? Neem dan gerust eens contact met ons op.