Waarom vertel ik mezelf steeds dat ik niks kan?

waarom vertel ik mezelf steeds dat ik niks kan

Als je op zoek bent naar een andere baan struin je ijverig de vacaturesites af in de hoop daar jouw droomfunctie te vinden. Je ziet jezelf in gedachten al in de perfecte werkomgeving rondlopen, helemaal op je plek. Maar op het moment dat je daadwerkelijk die droombaan in een vacaturetekst gegoten ziet, gebeurt er iets geks. Een harde stem in je hoofd legt jou even heel duidelijk uit waarom jij absoluut niet geschikt bent voor die baan. 'Ik kan niks van wat zij vragen, ik ben vast niet goed genoeg'. Van wie is die stem? Waarom blijft deze jou lastigvallen en hoe kom je ervan af?

Wil de echte saboteur opstaan?

De harde stem die jou de les lijkt te willen leren is eigenlijk altijd bij jou aanwezig. Sterker nog, die stem vertelt je dagelijks honderden keren hetzelfde als wat hij gisteren al vertelde en de boodschap heeft ook nog eens een negatieve lading. Irritant toch? En ook nog eens heel vermoeiend, want hij laat zich bij elke beslissing die je wilt nemen, elke keuze die je wilt maken onverminderd hard horen, alsof hij jou met opzet aan het saboteren is en dat brengt jou natuurlijk aan het twijfelen. Het gevolg is dat elke keer als jij iets nieuws of anders wil proberen, je uiteindelijk afhaakt omdat je bent gaan geloven wat die stem jou vertelt. Of eigenlijk, wat jij jezelf vertelt, want de zich herhalende negatieve woorden zijn in werkelijkheid jouw eigen gedachten. Jij maakt jezelf elke dag wijs dat je bijvoorbeeld niet goed genoeg bent, dat die baan te hoog gegrepen is en dat het goed is zoals het nu gaat. Jij bent jouw eigen saboteur.

Waarom maken we onszelf zoveel wijs?

Waarom we zo hard proberen om onszelf te saboteren heeft meerdere oorzaken. Naast dat ons brein ons veilig probeert te houden spelen onder meer je opvoeding en je levenservaring een belangrijke rol.

 

Terug in de tijd

We doen een sprongetje terug naar de oertijd, waar je alleen kans had op overleven als je onderdeel was van een groep. Samen zorgde men voor genoeg eten en bescherming tegen elke vorm van bedreiging. De groep bood zekerheid en dat was veilig. Ons brein is nog steeds zó geprogrammeerd dat we onbekende situaties in eerste instantie als onveilig bestempelen. Van nature vinden we nieuwe dingen dus helemaal niet zo fijn.

 

De stem van je ouders

Heel bepalend voor hoe jij tegen de wereld aankijkt is wat jouw ouders en opvoeders altijd tegen jou gezegd hebben. Misschien is jou vaak verteld dat je nergens goed in bent of hebben jouw ouders jou altijd behoed voor risico’s, want stel je voor dat het fout gaat. Hoe vaker je dit als kind hoort, hoe meer jij dit als jouw waarheid gaat zien. 

 

Een rugzak vol

Iedereen draagt zijn eigen rugzak gevuld met fijne en minder fijne ervaringen. Die ervaringen vormen jou tot de persoon die jij nu bent. Misschien zeg jij bij het zien van die droomvacature wel tegen jezelf dat je niet geschikt bent omdat je niet zo goed bent voor groepen, terwijl jij als kind door jouw klas meerdere keren bent uitgelachen omdat je je versprak tijdens een spreekbeurten. Jouw angst om weer uitgelachen te worden houdt jou op een veilige plek.

Hoe zet ik mijn gedachten dan uit?

Het is een illusie om te denken dat we die harde stem voor altijd uit kunnen schakelen. Wel hebben we een aantal tips voor je die jou helpen om er juist gebruik van te maken en zo de stap buiten jouw comfortzone te gaan leren zetten.

 

Herken het moment

Let bij alle keuzes die je wil maken en beslissingen die je wil nemen eens op wat er gebeurt in je hoofd. Wees je ervan bewust DAT er gedachten voorbijkomen. Accepteer dat ze er zijn en doe er nog even niks mee. 

 

Schrijf je gedachten op

Leg op een centrale plek een schriftje en een pen neer en schrijf alle saboterende gedachten die voorbij komen op en noteer daarbij welke situatie de aanleiding hiervoor was. Probeer dit zeker een maand vol te houden. Welke gedachten komen vaak terug en welke patronen zie je?

 

De gedachte achter je gedachten

Elke saboterende gedachte staat symbool voor een onderliggende angst. De angst voor wat een ander van je vindt, om er niet bij te horen, om niet goed genoeg te zijn en ga zo maar door. Probeer bij alles wat je hebt opgeschreven te ontdekken waar je eigenlijk bang voor bent, wat houdt jou tegen? De vraag die jou hierbij kan helpen is: "Wat is het ergste wat me kan gebeuren?”

 

Een stapje naar buiten

Heb je eenmaal helder waar je jezelf (onbewust) voor wil beschermen en is het ergste wat kan gebeuren te overzien of eigenlijk helemaal niet zo erg, durf jezelf dan eens uit te dagen. Zet een klein stapje buiten je comfortzone door te solliciteren op die droombaan. Wees trots op elke stap die je uit je veilige omgeving zet, ongeacht het resultaat. 

Hand in hand met je saboteur

Het is een gegeven dat jouw harde stem er altijd zal blijven. De kunst is om te snappen wat deze jou eigenlijk probeert te vertellen en waar hij jou voor wil beschermen. Heb je dat eenmaal onder controle dan zal je merken dat je jouw zachtere stem ook gaat horen praten. Als je nieuwsgierig bent naar hoe je deze herkent lees dan eens onze blog ‘Waarom durf ik niet te kiezen’.