Waarom vind ik andermans mening zo belangrijk?

mening

Wanneer had jij voor het laatst een feestje? Een bruiloft of een themafeest. De voorpret voor deze bijzondere gelegenheden is vaak minstens zo leuk als het feest zelf. De appgroep met je vriendinnen draait overuren omdat alle outfits natuurlijk gedeeld en goedgekeurd moeten worden. Waarom vinden we de mening van een ander zo belangrijk en is het wel handig om daar altijd naar te luisteren? 

Waarom horen we zo graag wat een ander ervan vindt?

Of het nou gaat om je kledingkeuze of de baan waarop je gesolliciteerd hebt, we vinden het allemaal fijn om te horen dat je een goede keuze hebt gemaakt. Maar waarom is die mening zo belangrijk voor ons? Het kan zeker helpen als een vriendin even meekijkt of die jurk wel jouw kleur is, maar het wordt een ander verhaal als je jouw keuzes altijd laat afhangen van wat iemand anders vindt. Al vroeg in ons leven leren we ons aanpassen aan de normen en waarden van onze voorbeelden, waaronder onze ouders. We leren binnen de lijntjes te kleuren en wie een beetje scheef kleurt is daardoor meteen onderwerp van gesprek en helaas ook vaak van pesterijen. We passen ons daarom maar aan aan de rest. 

 

Als je het altijd goed wilt doen voor een ander en bang bent voor wat een ander van jouw keuzes en reacties vindt, dan leef je eigenlijk heel voorwaardelijk. En het gekke is dat die voorwaarden maar eenzijdig zijn opgesteld. ‘Die ander’ kent ze namelijk niet, sterker nog, ze bestaan ook niet, omdat het alleen jouw gedachten zijn, jouw invulling van hoe een ander tegen de situatie aan zou kunnen kijken, wat eigenlijk niets meer is dan een reflectie van jouw eigen onzekerheid en angst. Angst om uitgelachen te worden, om te falen, om afgewezen te worden, om er simpelweg niet bij te horen. En die angst weerhoudt jou ervan om naar jouw eigen stem te luisteren, het houdt jou op een veilige plek. Een plek waar geen groei mogelijk is.

Voorbij de angst

Voor wie het spannend vindt maar het liefste wel graag nieuwe dingen probeert, nieuwsgierig is naar alles buiten die veilige plek en de mening van de ander wil proberen los te laten, een paar tips:

Heb met liefde lak aan slechte raadgevers

Je verzamelt in je leven een hoop mensen om je heen. Familie, vrienden en collega’s. Sommigen blijven even, anderen lopen heel je leven met je mee. Je deelt jouw mooie momenten en grootste uitdagingen met de mensen die het dichtst bij je staan. Jullie steunen elkaar door dik en dun. Dat dat zo lang goed gaat samen komt omdat jullie een match zijn, op onder meer normen en waarden, karakter, cultuur en zelfs op jullie onzekerheden. Jullie lijken op elkaar. Je zal het als geen ander begrijpen als jouw vriendin een keer twijfelt over haar relatie of als zij het spannend vindt om voor een groep te presenteren. Ondanks dat deze steun heel oprecht en waardevol is, zijn jullie niet altijd elkaars beste raadgever, omdat je elkaar blijft voeden met je eigen angsten en onzekerheden. Probeer de mening van jouw naasten dus eens met liefde naast je neer te leggen.

Kies een rolmodel voor de juiste energie

In jouw sociale kring zijn er vast ook mensen waar je naar opkijkt, omdat ze op sommige vlakken zo makkelijk door het leven lijken te gaan. Jouw rolmodel. Precies waar jij een terugtrekkende beweging maakt, tonen zij moeiteloos het gedrag dat jij ook graag zou willen laten zien. Je bent door ze geboeid en leeft op in hun aanwezigheid. Hun energie werkt aanstekelijk. Juist in die energie ontstaat er bij jou ruimte om kansen en mogelijkheden voor jezelf te zien. Omring jezelf dus regelmatig met rolmodellen, ga het gesprek met ze aan en zorg daarmee voor een blijvende positieve flow.

De beste raadgever ben je zelf

Het is heerlijk om zo’n voorbeeld te hebben die jou als vanzelf vooruit lijkt te duwen. Vergeet alleen niet dat JIJ moet kiezen welke kant je op gaat. De functie van een rolmodel is niet een blauwdruk die jij één op één kan kopiëren en toepassen op jouw eigen leven. Door alleen mee te liften op die hogere energiefrequentie ontstaat er ruimte voor de stem van jouw beste raadgever en dat ben jijzelf. Lees ook eens onze blog ‘Hoe je tot de ‘juiste’ keuze komt’ om meer te leren over hoe je die stem kan herkennen.