Wat als het leven anders loopt?

leven

Als klein meisje speelde ik met vriendinnen het ‘grote mensenleven na’. We trouwden met onze onzichtbare crushes en verzorgden onze poppen als doorgewinterde moeders. In de ongeremde fantasie van kinderen schuilt hun ware zelf. Als kind weet je vaak al heel goed wat bij je past, wat je leuk vindt en vaak ook of trouwen en het ouderschap in dat plaatje past. Maar wat als dat toekomstbeeld geen werkelijkheid wordt? Wat als het leven je dusdanig uitdaagt dat jouw diepgewortelde wensen moeten worden bijgesteld?

De uitdaging

We hebben in onze jonge jaren vaak al een beeld over onze toekomst. Studeren en hard aan je carrière werken, een avontuurlijk leven in het buitenland, een partner en kinderen of een combinatie hiervan. Toen ik bijna 30 was en inmiddels bijna 10 jaar een relatie had, kwam het besef dat het beeld dat ik had voor mijn toekomst met mijn toenmalige vriend geen gezamenlijk toekomstbeeld was. Ik wou een mooie bruid zijn en zag in gedachten de kleine koters al door mijn huis lopen. It takes two to tango, maar ik was de enige. We wilden andere dingen in het leven. Gelukkig vond ik dat bij mijn huidige vriend. Inmiddels 16 jaar later zijn we niet getrouwd en hebben we 1 zoon. Zelfs dezelfde wens voor de toekomst is dus geen garantie. Ok, trouwen willen we eigenlijk allebei, maar dat plan zetten we in de ijskast, eerst kindjes. Maar dat liep anders. Ontzettend blij met onze zoon gingen we voor nummer 2 en in onze gedachten stiekem al voor nummer 3. Na 4 IVF-behandelingen was de koek op. Lichamelijk en mentaal was het incasseerpotje vol en maakten we de pijnlijke keuze om te stoppen. Hoe ga je verder als - voor je gevoel - iedereen om je heen jouw droomleven leeft? Ik deel graag met je wat mij enorm geholpen heeft om hiermee om te gaan, zowel tijdens het proces als de periode na de beslissing.

1. Zak er even diep in

Ren niet weg, vecht niet tegen de situatie waar je middenin zit, maar kijk alles wat je voelt vol in de ogen aan, hoe moeilijk en pijnlijk het ook is. Misschien hebben mensen in je omgeving je geadviseerd om te proberen los te laten. Ik spreek liever over toelaten. Hoe meer je je emoties laat zien, hoe minder je hiervan vasthoudt in je lichaam en hoe meer ruimte er is voor andere dingen. Het is echt een heel verdrietige, en voor je gevoel soms zelf uitzichtloze situatie, maar je hoeft je niet sterk te houden voor de buitenwereld. In onze blog ‘Waarom is loslaten zo moeilijk?’ lees je hier meer over.

2. Verleg je focus

Zoals gezegd helpt het echt om je verdriet te uiten, maar wel zolang dit constructief is. Zodra je in de slachtofferrol belandt dient het je niet meer en blijf je in een negatieve energie hangen. Volgens de wet van de aantrekking trek je mensen, dingen en situaties aan die passen bij jouw gemoedstoestand. Probeer daarom negatieve gedachten als ‘het gaat nooit lukken’ en ‘waarom overkomt ons dit`?’ om te buigen naar positieve gedachten als hoop en blijdschap. Zie voor je hoe het zou zijn als je wens al in vervulling is gegaan. Hoe voel je je dan? Voel letterlijk de blijdschap en het geluk. 

3. Uit dankbaarheid

Een mooi voorbeeld van een positieve emotie is het uiten van dankbaarheid. Je kunt dit eenvoudig toepassen. Wees dankbaar als iemand de deur voor je openhoudt, als je je salaris ontvangt en wees dankbaar voor wat je in je leven al hebt, aan mensen om je heen, aan spullen en aan herinneringen. Sta elke avond, voordat je gaat slapen, even stil bij waar je dankbaar voor bent geweest die dag. Deze positieve afsluiter zorgt ook nog eens voor een betere nachtrust.

4. Gun het een ander

Hier heb ik echt mee geworsteld. Vooral in het begin van ons traject kwam de ene na de andere zwangerschapsaankondiging uit onze vriendenkring. Het was hartverwarmend hoeveel rekening iedereen hield met onze situatie. Natuurlijk was ik blij voor ze, ik gunde hen alle babygeluk van de wereld, maar misgunnen en jaloezie lagen op de loer. Ik wilde precies hetzelfde en probeerde het om te draaien naar iets positiefs. Ik gunde het hen EN ik gunde het ons ook. Dat kan echt naast elkaar bestaan.

5. Zoek steun

Verdriet moet je nooit alleen dragen. In een situatie zoals deze heb je gelukkig elkaar, maar omdat iedereen anders omgaat met verdriet en tegenslagen, is het goed om buiten je relatie een sociale kring om je heen te hebben waar je altijd je verhaal kwijt kan. Mensen die je begrijpen, steunen en troosten. Overweeg ook eens om met lotgenoten in contact te komen.

Alles in perspectief

Wat de uitkomst van zo’n traject ook gaat zijn, de weg ernaar toe is hoe dan ook intens. Je leeft van uitslag naar uitslag en emoties gaan afwisselend van hoop naar wanhoop en alles daartussenin. En als - net als bij ons - de tweede keer definitief niet gaat komen, voelt het alsof je je toekomstbeeld even moet resetten.

 

Iedereen krijgt in zijn leven uitdagingen op zijn of haar bord. Soms zijn die uitdagingen nodig om jou te laten groeien en om jou op het juiste pad te houden, het pad wat jou leidt naar de toekomst die voor jou bedoeld is, jouw levensmissie. Welke uitdaging het ook is, bovenstaande tips zullen je er zeker doorheen helpen.

 

Ik leerde dat ik meer ben dan mijn uitdagingen. Het heeft me vooral geleerd hoe blij ik ben met wat ik al heb, hoe rijk ik al ben. Er is genoeg ellende in de wereld en we weten nooit wat morgen brengt. Dat brengt alles in perspectief. En de bruiloft…die komt er nog wel.